नेपालमा अर्कालाई सम्पत्ती कमाइदिँदा भ्रष्टाचार भएको छ : न्यौपाने
शनिबार, मंसिर १, २०८१
कार्तिक १२, काठमाडौं– लकडाउनसँगै रोजगारी पनि गुमेपछि काठमाडौंका सडक पेटीमा रातदिन काट्दै आएका बारा जिल्लाको निजगढ घर भएका सोमबहादुर लामालाई विरामी अवस्थामा सडक पेटीमा प्रदीपले फेला पारे ।
प्रदीपले भेट्दा सोमबहादुलाई धेरै नै ज्वरो आएको थियो । प्रदिपले उनलाई कोरोना जाँच गराउन सुझाव दिए । प्रदीपको सुझावलाई मान्न सोमबहादुर तयार भएपछि गत असोज २१ गते गाडी भाडा समेत दिएर कोरोना जाँचको लागि टेकु अस्पताल पठाए ।
स्वाव दिएर फर्र्किएका सोमबहादुरसँग अस्पतालमा रिपोर्ट लिनजाँन समेत पैसा नभएपछि प्रदिपले गाडी भाडा दिएर रिपोर्ट लिन पठाए । अस्पतालले रिपोर्ट त दियो तर रिपोर्टमा के छ भन्ने कुराको जानकारी दिएन । जब सोमबहादुरले रिपोर्ट ल्याएर प्रदिपलाई देखाए अनि थाहा भयो सोमबहादुरलाई कोरोना पोजेटिभ भएको कुरा ।
सोमबहादुरलाई कोरोना पोजेटिभ देखिएपछि उपचारको लागि धेरै हारगुहार गरे । प्रदिपकै अगुवाइमा बागमती प्रदेशका सांसद नरोत्तम बैधको सहयोगमा लामालाई आसोज २५ गते दहचोकस्थित मनोमोहन अस्पतालको आइसोलेसनमा राखियो । बडा दशैको नवमीको दिन उनको रिपोर्ट कोरोना नेगेटिभ आएपछि प्रदिपलाई भेट्न गए । त्यसदिन खानाको प्रबन्ध प्रदिपले नै गरिदिए र घर जानको लागि खर्च दिएर पठाए ।
रामेछापको मन्थली नगरपालिका–४ सालुका प्रदिप घिमिरे जसले सोमबहादुर तामाङजस्ता धेरै ब्यक्तिहरुलाई घर पठाइसकेका छन् । त्यतिमात्र हैन लकडाउनको कारण रोजगारी गुमेर सडक पेटीमा बास भएका मजदुरहरुलाई “एक छाक तातो खाना” खुवाउने अभियान नै चलाए उनले । रोजगारी गुमेर सडकमा अपलत्र परेका २ सय भन्दाबढी मजदुरलाई उनले दैनिक खाना खुवाए ।
सरकारले लकडाउन केही खुकुलो बनाएपछि केही समय प्रदिपले अलपत्र मजदुरहरुलाई खाना खुवाउन स्थगित गरे । लकडाउन खुकुलो भए पनि रोजगार गुमेका मजदुरहरु रोजगारीमा फर्कने अवस्था नरहेपछि ती मजदुरहरुलाई प्रदिपले पुनः खाना खुवाउँदै आएका छन् । धेरैजसोलाई सम्बन्धित निकायसँग समन्वय गरेर घर पठाइएको र अहिले १ सय मजदुरहरुलाई दैनिक खाना खुवाउँदै आएको अभियन्ता प्रदिप घिमिरेले बताए ।
प्रदिपले अहिले मैतिदेवि, सेतु पुल, पुरानो वानेश्वर, बत्तिस पुतली, गौशाला र पशुपति आसपासका सडकमा रहेका १ सय मजदुरलाई दैनिक खाना खुवाउँदै आएका छन् । ती मजदुरहरुलाई बेलुका दैनिक ८ बजेदेखि १० बजेकोबीचमा खाना खुवाउने गरिएको घिमिरले बताए । आर्थिक अभावको कारण पछिल्लो समय मजदुरहरुलाई खाना खुवाउन समस्या परिरहेको पनि घिमिरेले गुनासो गरे ।